суботу, 27 березня 2021 р.

НАША ПЕДАГОГІЧНА МАЙСТЕРНЯ

26 березня 2021 року кафедрою методики викладання і змісту освіти КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» в режимі відеоконференції була проведена педагогічна майстерня «Зміст та форми роботи літніх математичних шкіл», у роботі якої взяли участь 20 освітян Одеської області: спеціалісти органів управління, представники центрів професійного розвитку педагогічних працівників, керівники закладів освіти, учителі математики. 

Роботою педагогічної майстерні керували кандидат педагогічних наук, старший викладач Задоріна О.М., кандидат фізико-математичних наук, доцент, заслужений вчитель України Мітельман І. М., методист і старший викладач кафедри Потьомкіна В.Ю. 

Метою проведення педагогічної майстерні було обговорення нормативного, організаційно-методичного та наукового забезпечення такого важливого й перспективного різновиду позакласної роботи, як літні школи юних математиків, активізація та проведення яких ініціюється в межах Року математики. Учасники відеоконференції познайомились з майже сторічною історією проведення на Одещині літніх наукових шкіл для обдарованих учнів, з її сучасними сторінками, досвідом різних освітніх інституцій у цій галузі. Особливу увагу було приділено актуальним сьогодні форматам онлайн-таборів, онлайн-шкіл для юних математиків, які доцільно організовувати на рівні районів, міст, ОТГ, опорних і спеціалізованих закладів загальної середньої освіти тощо із залученням провідних учителів, студентів, викладачів закладів вищої освіти.

Учасники педагогічної майстерні спільно проаналізували технології та особливості використання веб-ресурсів під час проведення літніх математичних шкіл, матеріалів різних математичних олімпіад і конкурсів (зокрема — конкурсу-гри «Кенгуру»), індивідуальних форм роботи, командних активностей (математичних регат, математичних каруселей, математичних боїв та ін.), міжпредметних конкурсів, вікторін і квестів, прийоми ознайомлення дітей з історією математики, станом математичної науки та її прикладними аспектами в наші дні, біографіями видатних математиків України, нашого краю. Було окремо відзначено, що цільовою пріорітетною аудиторією таких позакласних заходів є не лише учні, які вже мають вагомі здобутки на математичних змаганнях та високий рівень навчальної успішності з математики, але й ті, хто робить перші кроки у власній освітній траєкторії в математиці та її застосуваннях.

Викладачі кафедри відповіли на запитання учасників заходу, надали іншу необхідну для організації літніх математичних шкіл і таборів інформацію, розповіли про найближчі заходи КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» для школярів — інтелектуальні змагання для учнів сільських шкіл, навчальні заняття по програмі освітнього проєкту «Інтернет-школа для обдарованих учнів». 

Учасники високо оцінили практико-орієнтоване спрямування проведеної педагогічної майстерні, конкретність порад і пропозицій, сприяння діалогу, що відбувся, розвиткові їхніх професійних компетентностей.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.